onsdag 17 april 2013

Hälsa


Begreppet hälsa är något som vi har haft som diskussionsämne i grupparbetet. Finns en hel del som står i böcker och litteratur som begrepps om hälsa och sjukdom, men vad är hälsa och sjukdom?
Helt ärligt är det begrepp som kan vridas och vändas på i det oändliga och som man kan se från alla de möjliga perspektiv och vinklar. Hälsa är ett begrepp med en innebörd och har varierat under historiens gång och som fortfarande ändras och som ser helt olika ut beroende på vem du frågar och som varierar inom kulturen också. I vissa kulturer är du sjuk om du är magerlagd, du är inte kvinna nog om du inte har lite om rumpan. Medan inom andra kulturer så är du sjuk om du har hull men ses som frisk som du är smalare. Vissa kulturer är du sjuk vid huvudvärk men inom andra kulturer är du inte sjuk om du inte har feber. Inom vissa kulturer ska kvinnan ligga till sängs i 40 dagar efter att hon har fött barn, medan andra anser att hon kan upp och jobba redan samma dag eller åtminstone dagen efter.
Variationerna är stora, större än vad man kan tro. Men vad är hälsa och vad är sjukdom?
En del menar på att det kan vara hälsosamt att fasta emellanåt, men andra kallar det för svält och ohälsosamt. De symptom som dyker upp under en fasta kan ses som "renande" och att det är slaggprodukter som kroppen gör sig av med, medan andra menar på att det är symptom som tyder på ohälsa och att kroppen inte mår bra. Vem ska man tro på??
En del forskning tyder på att det är ohälsosamt att avstå från kött och att man utsätter sin kropp för stor fara om man plockar bort animaliska produkter från sin kost. Men andra menar på precis tvärtom...
Jag skulle kunna fortsätta i en evighet, man blir inte klok. Dock kvarstår frågan, om man vill uppnå maximal hälsa och må så bra som möjligt, vem lyssnar man på och vad ska man följa?? Finns det rätt och fel?
Idag är informationen stor och alla står fast vid sitt, alla anser sig besitta sanningen och att just DE har rätt. Fokus vad gäller hälsa och att leva hälsosamt ligger då i första hand på vad du ska äta, hur du ska äta och när du ska äta. Maten har blivit ett laddat ämne och alla ska lägga sig i varandras matvanor. Skulle en människa då också avvika i sin kosthållning och inte göra som "alla andra" ses den personen som konstig och udda. Vad man äter blir på så sätt ett signum och likställs med ens personlighet, något jag anser som riktigt konstigt.
Förr var det inte lika komplicerat, man åt det som fanns. Det enda som skiljde kosthållningen åt var beroende på vart du bodde. Bodde man här i Sverige var det kött och rotfrukter på menyn, åkte man söderut blev utbudet bland frukt och grönt lite större osv. Man behövde inte tänka så mkt mer och jag kan nog säga att jag tycker att det låter rätt skönt. Utbudet bland maten har liksom blivit lite för stort. Det räcker med att man bara går 10 år bakåt i tiden så var bär svårt att få tag på under vintern, idag har vi färska jordgubbar året runt. Apelsiner var en frukt man åt främst runt juletid...samma där...idag har vi färska apelsiner året runt. Det känns fel, framför allt ur hälsovinkeln. Hälsa är inte bara vad vi stoppar i oss och vi tar oss till gymmet tillräckligt ofta. Hälsa är en helt annan helhet.
Av alla de studier jag har följt under årens lopp tycker jag att raw food och auyrveda är de som låter vettigast. Inte bara för maten utan för att de ser på helheten. Det är inte bara vad vi stoppar i oss, det är hela tillvaron vi befinner oss i. Om vi ska ha alla dessa frukter och grönsaker runt oss hela tiden och inte bry oss det minsta HUR de kommer till oss, då har vi inte tänkt till ordentligt. HUR kan vi ha jordgubbar på tårtan mitt i december? HUR kan vi ha bananer året runt?? Varför kostar ananasen bara 10 kr när den har fraktats genom halva världen för att hamna på min tallrik? Om jag inte tar hand om jorden jag lever på och ser till att den mår bra, hur ska jag då kunna må bra och vara hälsosam?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar