söndag 22 februari 2015

Laga giouvarlakia - grekisk frikadellsoppa

Vi går igenom rond 2 i vår familj vad gäller magsjuka, vår lilla familj som aldrig är magsjuka annars hinner med även en rond 2 såhär i början av 2015. 4 av 5 familjemedlemmar har hittills dukat under och när vi börjar ta igen oss och känner att mat kan vara gott så känner jag att denna maträtt som min mamma ofta lagade hemma passade bra. En mycket mild och "mjuk" maträtt skulle jag vilja beskriva den som, som man reder av med citron och ägg.
Här kommer receptet:

Giouvarlakia - grekisk frikadellsoppa

Till frikadellerna:
800 g blandfärs
3 dl grötris
1 gul lök
lite mjöl till rullningen

Till soppan:
ca 3 l vatten
2 dl grötris
(1 buljongtärning)
salt/peppar
2 ägg
2-3 citroner

Börja med frikadellerna, riv löken och blanda ihop den med de övriga ingredienserna förutom mjölet som är till för rullningen av frikadellerna, den häller du upp på en tallrik. Vill man kan man även smaksätta frikadellerna med färsk, hackad persilja vilket man ofta gör i Grekland, jag gjorde inte det för jag hade inte det hemma.
Rulla frikadellerna och vänd dem i mjölet, och stapla dem på ett fat.Koka upp vattnet, vill man kan man tillsätta 1-2 buljongtärningar här. Ta frikadellerna en och en och släpp ner dem i vattnet. När du har lagt i dem kan du efter ca 5 min kan du röra runt försiktigt i soppan med en slev, jag använde mig av en hålslev. Låt dem koka under svag värme i ca 30 min och häll sedan i riset. Låt det koka i ytterligare 30 min men ha koll på maten och rör runt, du kan behöva hälla i mer vatten.När riset och frikadellerna är genomkokta kan du börja förbereda redningen. Knäck båda äggen i en bunke, och pressa i citronsaften, vispa kraftigt. Ta bort soppan från spisen och här kan du välja själv hur du ska ha i redningen. Personligen brukar jag göra som så att jag tar en slev från spadet i soppan och häller försiktigt i den i redningen under kraftig vispning, jag tar några slevar innan jag känner att jag kan hälla i hela redningen.Soppan är nu klar att serveras! Servera med nymald peppar och gärna lite färskpressad citron och bröd till. Smaklig spis :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar