tisdag 31 januari 2012

Syföreningsmöte

Inga bilder upplagda idag, jag kommer återkomma med det! Sjalen jag virkade på i förra veckan är nu klar och värmer mig gott. Mysig och gosig är den. Jag har även gjort klart ett par handledsvärmare och en krage som jag ska göra en tunika av till min yngsta. Har som sagt inte hunnit men jag ska fota allt och lägga ut bilderna.
Nästa projekt jag har planerat är en mössa och en matta.

måndag 30 januari 2012

Kesellakeso

Frukost, kvällsmål, fika, mellanmål... Du väljer själv! Men riktigt muma är det: keso blandat med vaniljkesella toppar med nötter och frön!!! Jag ska njuta av en skål nu och grönt te :)

torsdag 26 januari 2012

Kvällsrutiner


En av de ljuvligaste stunderna under dagen är den då barnen har somnat och jag får ta mig en dusch, fixa mig en kopp te, kanske smörgåsar om magen kurrar litet....och sen bara sätta mig och slappa en stund innan sängen kallar. Helt underbart och det är nästan som en slags ceremoni vaaaarje kväll. Enformigt? Tråkigt? Kalla det för vad du vill...men jag njuter BIG time!!! ;)

onsdag 25 januari 2012

*God Morgon*


En stilla och lugn morgon. En morgon där man kan njuta av sin kopp kaffe eller te. Där gröten kan få puttra på spisen, brödet bakas och stressen av att klä på ungar som ska till skola och förskola, blöta overaller, snor och annat bara kan läggas åt sidan för att få vara i lugn och ro....det är nog drömmen för de flesta av oss. I vår tidspressade värld är den där morgonen då man inte har en väckarklocka som piper vid 05:30 en lyx. Den morgon då man vaknar av sig själv, ligger och drar sig i sängen och lukten av nybryggt kaffe och rostebröd letar sig sakta in i näsborrarna och väcker luktsinnet till liv. Det är lyx! Speciellt som småbarnsförälder är morgonrutinen något som likställs med pest och pina. Vardagar är det rena helvetet och helger vaknar oftast barnen lååååångt före vad man själv vill (fortfarande 05:30) iaf mina ungar :P När kommer dagen då man ska få sig den där lyxiga morgonen? Kommer den komma? Och om den kommer....kommer man inte uppskatta den?
Det jag själv kan fastslå är att jag inte är någon morgonmänniska alls, jag ligger hellre lääääääänge och drar mig i sängen än att upp och hoppa. Men jag önskar dock att jag tillhörde kategorin som stiger upp med tuppen med ett leende på läpparna.
Och med detta vill jag önska er alla en riktigt härlig och *God Morgon*

Budget gott

Den här tiden på året är känd för att de flesta har en skrall kassa. Då kan man slänga ihop gourmet mat i den här stilen: broccoli soppa med linssallad!! Snabbt, gott, enkelt, miljövänligt, veganskt och BILLIGT!!!

tisdag 24 januari 2012

Syföreningsmöte

Här har ni vad jag pysslar med just nu! En sjal! Som vanligt virkar jag fortfarande på filten också!

måndag 23 januari 2012

Barnkalas


Långa dagar, mycket jobb och barnkalas. Så har senaste veckan sett ut för mig. Full fart fram och jag har deckat totalt när kvällen smygit sig på.
I helgen var det dags för barnkalas då min lilla dotter fyllde år för två veckor sedan. Barnkalas för mig är lika med spring, bus och KAOS!!! Jag kan säga att jag minst sagt tappade hakan när jag möttes av motsatsen!!! 8 barn hade jag här hemma totalt och det var lugnt. De satt som ett gäng änglar på rad och åt lugnt och försiktigt, sedan ville de pyssla så pärlor och annat åkte fram och de satt och pysslade. Hur lugnt som helst. 2 timmar bara sprang förbi!!!

lördag 14 januari 2012

Kalasdags


Full fart fram har det varit idag, bakats för fullt så att mjölet yrde. Ugnen har gått het minst sagt.

Det blev mandelkubbar, en kaka som jag inte förstår varför man köper i affären när man kan göra den själv, bland de absolut enklaste kakorna att göra. Jag är inte någon bakexpert och långt ifrån duktig på att baka kakor...och tom jag tycker den är enkel.

Inte nog med att den är busenkel att baka så är den hembakade mandelkubben ljusår mycket godare än den man köper i affären. Dock finns det en nackdel....det luktar apa när man gräddar den. Hjorthornsaltet stinker något fruktansvärt, men det är det värt ;)
Snodde ihop en tårtbotten också, har hittat ett recept som är omöjligt att misslyckas med, även denna busenkel och supersmaskens :)

Ett gäng kanelbullar bidde det också, kanelbullar är obligatoriskt att ha på kalas. Imorgon kommer jag rulla nästa obligatoriska kaka också: Chokladbollar, hoppas jag hinner med att baka kringlor också :)

Jag hann med att baka favvolimpan också :) Så nu har vi frukost till imorgon :)

Och slutligen kommer veckans tips. Jag vet inte om ni har sett den i affären men annars fråga efter den och KÖP den!!! Jag bakar inte ofta, men när jag väl ge mig på bakning vill jag ha så bra råvaror som jag kan ha råd med. Jag snubblade över den här lilla rackaren en gång i affären och sedan dess köper jag ingen annan vanilj. Detta är äkta vanilj och du behöver mindre än hälften än det som står i recepten och det smakar otroligt mycket godare. Dessutom så doftar det något enormt när man öppnar paketet. Köp för guds skull ALDRIG vanilin...det är inte vanilj ens i närheten utan utvunnet ur murkna trästockar. Ska du baka något som ska innehålla vanilj så rekomenderar jag det start att köpa den här. Den må kosta mer än de andra men det är det helt klart värt. Dryg är den dessutom!!!

Prinsessmössa


Min lilla tös har ju fyllt år och jag har lovat att ni ska få se prinsessmössan som jag virkade till henne. Här är det färdiga projektet. Superkul och enkel var den att virka. Rekomenderas starkt till små prinsessor! :)
Ni får ursäkta de suddiga bilderna...men små flickor sitter ju gärna inte still ;)

torsdag 12 januari 2012

Torsdag = Ärtsoppa


Denna fantastiskt goda soppa som är billig och hälsosam, god och enkel att göra...dessutom otroligt underskattad.
Jag tycker att vi i samhället tappar och förlorar så mycket av våra traditionella skatter. Husmanskost är fantastisk mat och vi borde ta hand om den bättre, bevara och laga den här goda maten som är snäll mot oss, vår hälsa, plånbok och naturen. Jag må ha mina rötter i sydländerna men jag har mitt hjärta här i Svea rike och jag älskar husmanskosten. Om somrarna dock vill jag erkänna att jag gärna lagar den sydländska kosten...men det kan nog bero på att då är det säsong för de råvaror som man använder i den maten. Men nu...under vintertid är det smaskens med svensk husman!!! Ärtsoppa blev det idag och jag knaperstekte bacon och hade över istället för att ha fläsk i (har aldrig gillat ärtsoppa med fläsk) och den förhöjde rätten enormt mycket. Kan rekomendera det starkt!
Till efterrätt blev det inte någon plättbakelse, det blev resterna från gårdagens tårta!

Vad åt ni till middag idag?

Äntligen är den här!!


Efter att ha funderat på det ett tag slog jag till, beställde hem en 5 liters dunke av linoljesåpa, nu behöver jag inget annat rengöringsmedel. :)

Igår fyllde min lilla prinsessa år, på hennes förskola vill de att man gör en bok som de läser upp under samlingen. I den boken ska man sätta in ett kort på barnet från det att den är nyfödd och sen vart 6:e månad. Man ska också skriva en lite text i samband med fotot. Den här gången valde jag att tillverka en egen bok, det tog några timmar och det var en hel del pyssel med den, men det gav med sig till slut. :)

tisdag 10 januari 2012

Syföreningsmöte


Ett sent inlägg blir det idag igen. Fullt upp är det här hemma. Imorgon fyller min 2:a år och jag har en hel del att pyssla med (som vanligt i sista stund) inför morgondagen... Plus att mitt arbete som ska vara inne på fredag är lååååångt ifrån färdigt, inte ens halvvägs :( Men, men...det fixar sig även det på ett eller annat sätt :)
Här kommer det som jag har gjort klart hittils. Häromdagen blev halsduken klar, mössan hade jag klar redan innan jul. Dotterns mössa håller jag på med nu, hon har önskat sig en svart, med rosa och vitt, det ska vara en prinsessa på också sa hon :). Mellan varven virkar jag på en klänning och även på mormorsfilten.

Jag njuter i fulla drag när jag sitter på soffan, lyssnar på Utvandrarna och har ngt för händer. Helt underbart! Har flera projekt som jag kommer dra igång framöver, det fullkomligt kliar i fingrarna :)

måndag 9 januari 2012

Nytt år, nya tag, nytt pysslande

Ut med det gamla och in med det nya heter det! Igår fick jag ett ryck och dundrade ut julen, känns lite smått vemodigt då det alltid går för fort när julen väl kommer, men samtidigt faktiskt ändå skönt för man vill få in nytt liv i huset. Jag är långt ifrån klar med städningen men jag har ändå kommit en bra bit på väg. Allt julpynt är borta och idag tog jag tag i den värsta av de värsta delarna i huset: småtjejernas rum!!! Där har det fullkomligt kryllat av allt och inget i leksaksväg. Bara tänk er, 2 rum FULLA med leksaker...huller om buller. Tog mig hela dagen att rensa och städa. Jag gjorde som så att jag slängde allt som var rent skräp (papperlappar, söndriga kartonger, lock till tuchpennor, etc, etc...) vilket tog mig 3 kassar. Sen gjorde jag som så att jag rensade ut leksaker som jag tänkte att de inte leker så mkt med, och valde aktivt ut några leksaker som de ska få leka med just nu. 2 STORA kassar med leksaker åkte ut. Plus en stor kasse med saker som är sönder och kan lagas, eller sånt som inte hör hemma i deras rum...sånt som är mitt eller tillhör ngn annan i familjen. Ni kan föreställa er... Resultatet blev skinande och jag fick bästa betyg av tjejerna! De dundrade in i rummen och började genast leka. Deras rum såg ut som bombnedslag efter bara några minuter...en del blir knäckta och arga för sånt, men jag valde att ta det som en komlplimang, jag hade skapat rum som lockade till lek ;)

Fyndad second hand lampa med min farmors virkade dukar och min gamla docka i minstingens rum.

Käglorna på rad på minstingens byrå!

Min gamla porslinsdocka och svärmors virkade duk på storasysters byrå.

Eller varför inte lek i sagolandet??

Myspys i fönstret med fyndad lampa på second hand och en söt porslinskopp med miniblomma (jag har pippi på miniväxter).

I min gamla dockvagn från kära 80-talet ligger 2 små dockor som bär mössor med minnen. Den vita mössan hade sonen som bebis, han var prematur och alla andra mössor var för stora för honom, ingen av de andra två har använt den. Solhatten som andra dockan har var minstingens, hon var så otroligt söt i den och bar den dagligen sommaren 2010.

Vill avsluta dagens inlägg med en rolig sak jag gjorde idag med barnen. Väggarna på övervåningen har alltid varit svåra att pryda, tavlor har varit uteslutet då de skulle hänga för lågt. Jag har gjort tappra försök och ställt tavlor på golvet men inte ens det har sett bra ut. Fick idag ideen att måla barnen på väggen istället. De fick ställa sig mot väggen, jag ritade en kant runt dem och sen fyllde i med svart färg (vanlig hobbylack). De minsta hade lite svårt att hålla sig stilla så de ser lite extra roliga ut, men det gör inget....det blir bara extra personligt tycker jag. Barnen har jätteroligt åt detta och ställer sig framför och skrattar åt att de är på väggen. Sonen hade en kompis hemma och hon fick också vara med :)

tisdag 3 januari 2012

Syföreningsmöte

Jag har inte uppdaterat bloggen nu på ett par dagar, men jag har inte riktigt haft tid.
Har en hel del att göra i skolan, men bland annat ett stort arbete som ska in, sen fyller min 2:a år i nästa vecka så jag har del kalas att planera och klänning att virka. Plus att jag nu i 2 dagar har haft ungefär 6 barn här hemma och de var i liknande åldrar allesammans. Jag klagar inte på barnaskaran då jag njuter av att ha många barn runt mig och jag skulle mer än gärna ha många barn, dvs fler än 3...utan det är snarare att jag känner en stress över att jag inte haft tid att läsa som jag vill. Men, men...
När det kommer till mitt handarbete håller jag som sagt på just nu att virka en klänning till min lilla tjej, plus att jag virkar en halsduk till mig själv och som vanligt håller mitt projekt med filten fortfarande på. Så det är vad jag sysslar med, bilder kommer komma framöver.